20 Iulie Sfantul Ilie

Sfantul Ilie s-a nascut din parinti credinciosi, evrei, pe vremea imparatului Ieroboam, care conducea regatul lui Israel cu capitala la Sichem in Samaria, cu 700 de ani inainte de Hristos.
Tatal lui era preot la Ierusalim si se numea Sovac. La nasterea Sf. Ilie, el a vazut ingerii coborand din cer si infasandu-l pe Ilie cu foc si dandu-i foc sa manance. Nestiind ce inseamna aceasta, Sovac s-a dus la Ierusalim sa intrebe preotii si aceia i-au raspuns ca „Sf. Ilie va fi lacas al darului lui Dumnezeu iar cuvantul lui va fi lucrator si puternic ca focul”.
Dupa ce a crescut Sf. Ilie s-a umplut de harul prorociei dat lui de Duhul Sfant si a prevestit 3 ani si 6 luni de seceta peste poporul Israel, ca pedeapsa pentru ca evreii au uitat de Dumnezeu si se inchinau lui Baal. Acest Baal era un zeu fenician adus in Israel de Izabela sotia regelui evreu Ahab, care i-a zidit un templu lui Baal in Sichem, ca evreii sa nu mai mearga la Ierusalim sa se inchine lui Dumnezeu, ci lui Baal.
In acesti 3 ani si 6 luni de seceta oamenii si animalele mureau de foame iar Sf. Ilie a fost hranit in chip minunat de corbi, care ii aduceau carne iar apa bea din raul Cherit pana cand a secat. Apoi merge in orasul Sarepta Sidonului la o femeia vaduva si saraca pentru a fi hranit. Aici Sf. Ilie face 2 minuni: inmulteste faina si uleiul femeii pana la sfarsitul secetei, apoi il invie pe copilul femeii, Iona, care mai tarziu va ajunge profet si va fi inghitit de un chit/peste urias si eliberat dupa 3 zile la tarm.
Dupa terminarea secetei Sf. Ilie se arata lui Ahab si ii spune sa cheme preotii mincinosi ai lui Baal sa aduca foc peste jertfa si Dumnezeul cel adevarat va fi Acela care va trimite foc din cer.  Baal, nefiind viu, ci statuie facuta de om nu a coborat foc dar Sf. Ilie prin rugaciune a coborat foc de la Dumnezeu peste jertfa. Toti preotii falsi ai lui Baal au fost ucisi. Suparati, regii Ahab si Izabela hotarasc sa-l ucida pe Sf. Ilie care se ascunde in muntele Horeb. Acolo dupa 40 de zile de post il vede pe Dumnezeu venind ca o adiere de vant si lumina mare. Prorocul ii cere lui Dumnezeu sa-i ia sufletul fiind amarat de rautatea oamenilor fata de el si de necredinta lor fata de Dumnezeu. Sf. Ilie il va unge proroc pe Elisei care il va urma. Sf. Ilie ucide cu foc 100 de soldati trimisi de Ahab sa-l prinda iar la urma ajunge de bunavoie la regele Ahab caruia ii preveste sfarsitul lui si al copiilor si al nepotilor lui, in decurs de cativa ani. Sf. Ilie a fost ridicat cu trupul la cer intr-o caruta cu cai de foc si a fost vazut viu pe vremea Mantuitorului la Schimbarea la fata pe muntele Tabor. El va reveni pe pamant impreuna cu Enoh la sfarsitul lumii si vor spune evreilor sa nu se inchine lui Antihrist. Acesta ii va ucide, dupa care vor invia.
Sf. Ilie este protectorul aviatorilor. El alunga seceta si aduce ploaia, potoleste tunetele, fulgerele si vijeliile atmosferice. El este prietenul lui Dumnezeu Caruia I-a slujit cu credinta toata viata si de la Care a primit si harul prorociei si puterea de a lega si dezlega cerul cu ploile lui. Avand dragoste fierbinte  fata de Dumnezeu a primit si puterea focului de a pedepsi cu foc pe cei necredinciosi, fiind toata puterea poporului Israel pe care l-a ajutat cu rugaciune fierbinte catre Dumnezeu.
Celor care poarta numele Sf. Ilie le dorim sanatate, mantuire iar Sf. Ilie sa-i ocroteasca. La multi ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *